Teclats

En un principi els ordinadors tenien només portes d’entrada d’informació i portes de sortida d’informació. Aquesta informació es transmetia principalment en forma de targes perforades o paper continu perforat, tant d’entrada com de sortida. Aquestes targes utilitzaven codi binari.

Les primeres targes perforades per entrar dades es van començar a  utilitzar el 1725 per donar informació a telers tèxtils. El 1896 es crea la empresa Computing Tabulating Recording Corporation (CTR), que es dedicava a passar dades a màquines de càlcul mitjançant aquestes tarjes, molt desprès es va canviar el nom de l’empresa pel d’IBM famosa pels seus ordinadors.

2-tarjetaperforada
Les targes de cartulina contenien informació en forma de peforacions segons el codi binari.

Amb el temps, les màquines d’escriure van introduir un element interessant: el teclat. El 1868 Christopher Sholes havia definit el teclat QWERTY (per a màquines d’escriure) que és el que més utilitzem en els teclats d’ordinador i que molts videojocs incorporen per poder jugar. Hi ha altres organitzacions de tecles: AZERTY, QWERTZ i la DVORAK.

3-teclat
QWERTY es va dissenyar amb el propòsit d’aconseguir escriure més ràpid i s’utilitzessin les dues mans.

El teclat QWERTY és la distribució de teclat més comuna.

Els teclats han evolucionat amb les necessitats d’interacció amb l’ordinador. Quan els ordinadors arriben a l’àmbit domèstic és quan els teclats comencen a estandaritzar-se. IBM és la que marca aquest punt històric. Penseu que els primers teclats estan pensats per escriure programes i el nombre de tecles era molt bàsic (unes 83 o 84 segons model) fins que hem arribat als teclats de 101/102 tecles.

4-dispositiu-entrada_2
Teclat de funcions que s’afegia a un teclat alfabètic per entrar ordres als ordinadors.

interest
Recordeu que no tots els idiomes utilitzen els mateixos caràcters i necessiten que les tecles responguin a la seva escriptura.

 

Molts teclats s’han dissenyat per ser més còmodes per a les persones que els utilitzen. I amb els videojocs també han evolucionat de maneres molt específiques.

5-dispositiu-entrada
Estació de comunicació amb un ordinador, teclat, tecles de funcions i ratolí.

Ara hi ha molts teclats que els anomenem teclats Gamers.

6-teclat-gamer
Els teclats per jugar incorporen moltes tecles noves i funcions que els teclats normals no tenen.

Amb els portàtils, el teclat ha passat a ser part de la màquina i, buscant garantir la mobilitat, es va crear el trackpad, substitut del ratolí.

Les pantalles tàctils han posat a les nostres mans el teclat virtual, ja no és un perifèric, ara premem les tecles a la pantalla.

Anuncis