Ratolins

Doug Engelbart va dissenyar el primer ratolí el 1968. En un inici, els ratolins no eren una necessitat perquè les pantalles no suportaven gràfics on clicar ni permetien interactuar-hi d’altres formes. Eren bàsicament pantalles per llegir i escriure. Engelbart formava part d’un grup d’investigació per millorar la relació humans-màquines que treballava en un entorn gràfic amb icones i finestres per als ordinadors; arrel d’aquest procés, va sorgir la necessitat d’un element extern que ajudés l’ull humà a escollir el que buscava per l’espai de la pantalla.

1-primer_ratoli
Prototip del primer ratolí.

Conceptualitzat com a una ajuda a la visualització -un indicador de posició XY- el van anomenar ratolí i la fletxa del cursor l’anomenaven “bitxo” o “bug”. Al final, però, es va imposar el nom ratolí amb què el coneixem avui.

interest

La relació entre les persones i les màquines s’anomena: Interactivitat o ‘Interacció Persona-Computadora’ i s’ha convertit en un àmbit d’estudi cabdal per entendre la relació que tenim amb la tecnologia.

 

Els ratolins han evolucionat amb el seu ús. De discs giratoris (com el primer ratolí) a boles i ratolins tàctils. Ratolins amb cable o sense cable, amb més sensibilitat de clicat, amb més ergonomia, etc.

2-ratolins_2
Abans de tenir el ratolí com el coneixem vam veure molts prototips diferents.

Els joysticks neixen a començaments del segle XX, quan pilots d’avions experimentals francesos en fan servir en un disseny mecànic. No és fins a la segona guerra mundial que es tornen electrònics. La seva popularització arriba amb les màquines arcade, però és la consola Atari 2600 la que fa que esdevingui un dels millors amics dels videojocs. També han evolucionat des d’una simple palanca amb un sol botó fins a complexos sistemes de botons i controls.

3-atari-2600-joystick
El primer joystick per jugar d’Atari.

Avui ja no podem entendre un ordinador sense el seu ratolí.

Anuncis