Orígens

Les primeres màquines automatitzades pretenien ajudar les persones a fer càlculs, com a substituts dels pesats i llargs càlculs fets a mà. Eren màquines enormes, gegants, que podien ocupar tota una habitació o mesurar 30 metres de llarg per 10 metres d’ample.

El primer projecte d’ordinador el crea Charles Babbage amb la seva màquina analítica de 1835. Els treballs de programació d’algoritmes els realitza Ada Lovelace. La màquina de Babbage es va limitar a ser un disseny, mai es va acabar de desenvolupar.

1-babbage-engine
Reproducció de la Màquina Analítica de Babbage, reproducció pel Science Museum de Londres.

El primer prototip d’ordinador fou el Z1, creat per Konrad Zuse entre 1936 i el 1938, però no se’n conserva cap imatge.

La primera computadora programable elèctrica es deia Colossus i la desenvolupa Tommy Flowers el 1943 per tal d’ajudar els desxifradors britànics a llegir els missatges codificats alemanys de la Segona Guerra Mundial.

2-colossus
El Colossus es va mantenir en secret durant molt de temps i era operat per programadores expertes.

L’ordinador ENIAC va ser creat per J. Presper Eckert i John Mauchly a la Universitat de Pennsylvania. Es va construir entre 1943 i 1946. Ocupava uns 167 metres quadrats i utilitzava prop de 18.000 tubs de buit, amb un pes de gairebé 50 tones.

3-eniac
ENIAC podia realitzar prop de 5000 sumes i 300 multiplicacions per segon.

EDSAC és el primer ordinador electrònic que incorpora ordres, però sense programes interns encara. Va encendre’s el 6 de maig de 1949, calculant una taula de números al quadrat i la llista de números senars.

4-edsac
El primer que va calcular va ser una taula de números al quadrat i una llista de números senars.

 

El primer videojoc de la historia, OXO, neix per funcionar amb aquesta computadora.

5-oxo
Així es veia el videojoc OXO.

interest
Amb la miniaturització dels components electrònics passem d’ordinadors que ocupen habitacions a ordinadors que caben a la taula.

El MIT presenta la màquina Whirlwind el 8 de març de 1955, un equip revolucionari que es converteix en el primer ordinador digital amb memòria RAM de nucli magnètic i gràfics en temps real.

El primer miniordinador apareix el 1960. La Digital Equipment Corporation va donar a conèixer la seva primera computadora anomenada PDP, per a la qual ja es van començar a crear jocs.

6-pdp1
El PDP-1 utilitzava cinta de paper perforat com mitjà d’emmagatzematge.

El 1975, Ed Roberts utilitza per primera vegada l’expressió “ordinador personal” (o PC – personal computer), quan va introduir l’Altair 8800.

El mateix any l’IBM 5100 es converteix en el primer ordinador portàtil. Pesava 55 quilos i tenia una pantalla CRT de cinc polzades, unitat de cinta, un processador de 1.9MHz PALM, i 64KB de memòria RAM.

Steve Wozniak va dissenyar el primer Apple conegut com l’ordinador Apple I el 1976.

7-apple1
El primer model d’Apple va ser dissenyat i fet a mà per Steve Wozniak originalment per a ús personal.

El disseny de les icones del primer sistema visual de MacIntosh és de Susan Kare.

 

Anuncis