Realitat Virtual

La realitat virtual és una tecnologia que es basa en el concepte d’immersió. Es tracta d’estimular els sentits de l’usuari per provocar la percepció d’un espai virtual com si fos real. El concepte de realitat virtual, que introdueix una nova forma de relacionar-nos amb el món de la ficció, prové, no de la ciència, sinó pròpiament del terreny de la ficció literària, ja als anys 30 del segle passat. La realitat virtual ha passat per diverses fases d’experimentació i aplicació en molts camps (científics, artístics, educatius, d’entreteniment…), que ens han acostat la ciència ficció a la vida quotidiana.

interest

RV, tecnologia que utilitza un programari per generar imatges, sons i altres elements sensorials per reproduir un entorn. L’usuari té la sensació de ser-hi present físicament i hi pot interaccionar.


Dins del món dels videojocs trobem ja al 1980 una màquina recreativa d’Atari amb un joc anomenat
Battlezone. Es tractava d’un joc de guerra en què el jugador duia un tanc i havia de disparar contra altres. Per fer-ho, el jugador havia de mirar a través d’una mena de periscopi per veure els escenaris del joc.

captura-de-pantalla-2016-12-03-a-les-23-49-46
Interfície gràfica d’usuari (IGU) del joc Battlezone d’Atari (1980).

Més endavant va arribar un dispositiu portàtil de realitat virtual: el Virtual Boy de Nintendo (1995).

800px-virtual-boy-eyes
Virtual Boy de Nintendo (1995).

Consistia en un visor amb dues pantalles a l’interior que l’usuari havia de mirar de prop. Va ser un intent de fer arribar al públic jocs immersius amb gràfics estereoscòpics. Encara havia de passar una mica més de temps per tal que la tecnologia s’adaptés millor a la immersió. I així arribem a la segona dècada del segle XXI, moment en què es dispara la producció tecnològica de la realitat virtual. Avui en dia existeixen ja diversos dispositius d’immersió per a videojocs, alguns dels quals els podem fabricar nosaltres mateixos a casa!

En un moment com l’actual, en què diverses tecnologies convergeixen entre elles i amb diferents formes artístiques la realitat virtual és ja una qüestió de creativitat i interacció màximes. Això obre la porta a noves possibilitats d’aprenentatge per mitjà de la tecnologia. Amb pocs materials, incloent un model de cartró i un telèfon intel·ligent, podem construir unes ulleres de realitat virtual. Quants llocs podem visitar, què podem admirar i aprendre sense haver de desplaçar-nos? El futur de la interacció s’amplia cada vegada més.

Anuncis