Realitat Augmentada

Parlem de realitat augmentada quan podem manipular la informació del món que ens envolta. No n’hi ha prou amb afegir dades virtuals en una pantalla. Normalment, les visualitzacions “augmentades” apareixen en pantalla després de rebre un determinat estímul, com ara una imatge, el reconeixement facial o la geolocalització. Així, la realitat augmentada està pensada per a la interacció, afegint dades manipulables al món real, i s’aplica en una gran varietat de camps com ara els simuladors en la investigació científica, les arts i la literatura, la gestió cultural, el comerç, l’educació i, és clar, els videojocs. Els dispositius que s’utilitzen són diversos: els més coneguts són els telèfons intel·ligents, però també existeixen ulleres, cascs, projectors… i fins i tot hi ha investigacions que busquen la creació de lentilles i el desenvolupament del VRD (Virtual Retinal Display), un monitor virtual que projecta imatges directament a la retina.

interest

Realitat augmentada és la visualització del món físic en què els elements que hi apareixen estan acompanyats o substituïts per objectes generats digitalment com ara sons, vídeos, gràfics, dades de GPS.

 

Les possibilitats educatives de la realitat augmentada són molt àmplies. Existeixen projectes d’aplicacions per a mòbils que acompanyen petits jocs per als alumnes amb guies pedagògiques pels mestres.

En el món dels videojocs la realitat augmentada va arribar amb la consola portàtil Nintendo 3DS i amb els smartphones. Existeixen jocs que visualitzen en pantalla les imatges d’una càmera en directe i, en funció de quins elements li posem al davant, hi fan aparèixer diversos personatges i escenaris. Us imagineu jugar a disparar monstres que corren per sobre de la taula del menjador de casa vostra? Alguns jocs requereixen que ens desplacem pel carrer i visualitzen imatges segons la nostra geolocalització. Coneixeu el Pokemon Go? Aquest no és l’únic ni el primer joc d’aquesta mena que existeix, tot i que és el més conegut; de fet, hi ha experts que opinen que no se’l pot considerar pròpiament un joc de realitat augmentada, sinó de localització geogràfica, ja que no altera prou la nostra percepció de la realitat. Ara bé, també diuen que jocs com aquest poden servir per fer-nos pensar com serà la realitat augmentada en un futur. Sembla, doncs, que encara ens queden per veure un munt de novetats.

ambit3_pokemon_150dpi
Pokémon Go és un joc de realitat augmentada.
Anuncis