Debat: El videojoc com a transmissor de cultura i debat social

Debat: dijous 20 d’abril a les 19 h.

Espai Cultura de Sabadell

Més informació

Cada cop és més clara la influència de discursos i relats en els videojocs. Les productores independents gaudeixen d’una llibertat de creació més alta i, per tant, tenen un marge ampli per tractar temàtiques socials i culturals. Des de fa anys, i gràcies a les produccions indie, podem reflexionar sobre temes tan diferents com: la rigidesa administrativa que els estats imposen a les persones migrants, o les condicions inhumanes en què sobreviuen els refugiats de guerra.

Captura del videojoc "Papers Please"
Papers Please (2013)

Aquesta influència sòcio-cultural encara es fa més òbvia en projectes que fan ús del videojoc com una eina d’aprenentatge i d’empoderament. Aquí trobem exemples propers com el projecte Bordergames: raval games, realitzat amb joves del barri del Raval de Barcelona, o a un nivell de formació professional, el projecte europeu CoGame, enfocat en l’aprenentatge d’història i l’adquisició de competències vocacionals mitjançant la creació de videojocs.

Captura de pantalla del videojoc "Portal".
Portal (2007)

Però, i si diguéssim que a través dels jocs més comercials també s’hi pot aprendre i reflexionar? Des de l’aprenentatge de la història i la política dels darrers segles, fins a debats com el del consumisme actual, molts jocs produïts per grans companyies poden ajudar-nos a trobar una interpretació més subversiva i crítica del que ens pensem. Des d’aquesta perspectiva, i a partir de certes veus com la d’Anna Anthropy o la dels germans Burch, és possible construir una lectura més profunda en el videojoc actual.

Oriol Canals, conductor del debat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s