Debat : Els videojocs són art?

Un dels debats més llargs que envolten els videojocs com a expressió, mitjà o format audiovisual és el que prova de demostrar si aquests són o no són «art». Des dels anys noranta, qualificar els videojocs com a poc més que entreteniment s’ha establert com la norma general; tot i així, les veus en contra no en són pas poques. D’ençà de l’emergència d’uns videojocs cada cop més centrats en la transmissió d’idees, sentiments i experiències, amb unes estètiques úniques i una diversitat interactiva revolucionària, el debat cada cop ha despertat amb més força. Tot plegat ens obre moltes preguntes, des de la legitimació artística de certs mitjans d’expressió fins al propi significat «d’art».

El juny de 2011, el Tribunal Suprem dels Estats Units va reconèixer els videojocs com una forma d’art a ser protegida com els llibres o les películes.

De fet, els videojocs poden ser el mitjà més immersiu de tots, com comenta Chris Melissinos. “Els videojocs són les úniques formes d’expressió artística que permeten a  l’autor ser fidel alhora que permet a l’espectador explorar i experimentar”.

Els jocs més antics són sociològicament reveladors: Missile Command, per exemple, exemplifica el pensament de la guerra freda. Els primers jocs reduïts al mínim, capturen l’essència de la forma d’art. Els gràfics i les narratives eren tan limitades, que els jugadors havien de dibuixar en la seva imaginació per fer que els escenaris cobressin vida, convertint-se en la “tercera veu” del joc (juntament amb el dissenyador i la mecànica del joc en si).

Dates dels propers debats, consulta la web de l’Espai Cultura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s